Betong.

På utsatt tid anlände två betongbilar. Den ena med en lång arm och pump för att kunna nå över hela formen.

8 kubik betong var beställt och det ryms inte i en bil utan det behövdes två. 

Först  tömdes bilen utan arm. Det gjordes genom att "seriekoppla" båda betongbilarna.

När det är klart så börjar betongen pumpas ut. Den sista biten av slangen styrdes manuellt och den blev tung när den fylldes med betongen. Det var precis så att det bortre hörnet kunde nås, trots att armen då var väldigt nära huset.

När det bortersta hörnet var fyllt så var det bara att sakta manövrera vidare.

En läcker känsla när betongen väller ut ur slangen och fyller upp formen. Skapligt lättflytande i den första bilen så betongen rinner ut och fyller upp bra. Nedan ser man även en av de "lådor" som, när betongen stelnat, kommer att bli öppning mellan de olika delarna i grunden.

Totalt  kommer det att bli 11 olika öppningar, dels ventilation och dels så att ev vatten som kommer in i grunden skall kunna komma ut igen.

Det ser inte så svårt ut men det var tungt. Den betongfyllda slangen väger en hel del och tanken är ju att fylla upp i precis lagom mängd.

Det var lätt att vara lite snål och flytta slangen för tidigt. Då fick man skyffla lite med spade. Här syns betongbils föraren/pumpskötaren  ösa lite betong.
På vissa partier så gick det väldigt enkelt, allt berodde på hur det gick att manövrera armen i läge och hur långt från bilen det var.
 
Allt flöt på fint fram till sista hörnet där även formen var som högst. När det var lite drygt halvfullt där så sprack formen i ytterhörnet.
 De nedslagna reglarna i marken som stöttorna var fästa i gav vika, eller det var marken som gav vika. De hade tryckts ut ca 5 cm vilket kunde ses tydligt vid närmare studier i gräsmattan. Det visar vilka väldiga vikter och tryck som blir.
Resterande av betongen lades på en presenning bredvid och sen blev det att med spade långsamt fylla upp formen det sista. När den väl var fylld  kördes det med en betong vibrator lite försiktigt för att packa ihop det ordentligt.
Samtidigt så börjades arbetet med att släta ut översidan av det gjutna med en bräda. Pga arbetet med att fylla det sista för hand så hanns det inte med att släta ut allt eftersom all "arbetskraft" behövdes vid finliret vid formsprickan.