Takbjälkar.

Riktigt grovt virke från Ekshärad har köpts in. De skall fungera som avlastning för mellanbjälklaget. En rundad sida nedåt i rummet och de andra tre skall vara raka. Cirkelsågen räckte inte igenom på långa vägar. Mätte ut och sågade från två håll men fick iallafall yxa bort det sista. 

Den runda kanten kommer att bli synlig i taket på undervåningen och behövdes snyggas till. Den fådda  handsmidda yxan kom till användning igen. Ett tidskrävande arbete.

  

Stockarna mättes ut noggrant i längd och sedan anpassades ändarna så att ovansidan på stockarna hamnar på rätt höjd. En noggrann procedur eftersom mellanbjälklaget skall vila på dessa.
De två längsta bitarna är drygt 6 meter långa och väger en hel del. För att få upp dem så lyftes ena kortsidan upp på de nedersta kortlingarna, först på ena sidan och sen på andra. Stockarna säkras upp med spännband för att inte riskera att  åka ner när andra sidan lyfts upp. 

Riktigt tungt och besvärligt när man är ensam om detta arbete men det går.

Detta är anledningen till att innerväggen restes så pass tidigt. Var tvungen att ha något att vila takbjälkarna på. 

 

Här syns skarven/mellanväggen mellan sovrum och vardagsrum. Bjälkarna vilar på tre ihopspikade stående väggreglar för att det skall bli stadigt. 
Så här ser det ut uppifrån när mellanbjälklaget vilar på takbjälken. 
 Så här ser det ut nerifrån.