Sovrumsdörr.

Den tidigare påbörjade dörr renoveringen fortsätter.  
Dörrarna är skrapade och nu läggs det in nytt trä i de hål och skador som finns. Eftersom det nya dörrlåset är mindre än det gamla så behövs det även sättas igen lite där.

 

"Glasblåsarns barnbarn" 

Far, farfar och farfarsfar har alla jobbat med glas, kanske går det längre tillbaks än så. Glas till dörrarnas fönster skall skäras till. Det gamla köksfönstret får släppa till material. 

Mäts upp och med en trissa skärs en rits där glaset skall delas. Vet att det går mycket bättre med en diamantskärare men någon sådan finns inte i verktygslådan, det får duga med en glasskärare med trissa.

När ritsen finns från kant till kant, knackas det lätt i den och om allt går bra så spricker glaset lite längs ritsen.

Sen är det bara att mot trälisten knäcka till och man har en rak och fin kant.
En mängd glasbitar skars till och monterades in i dörren. På bilden syns en massa vattendroppar som blir när man med våta fingrar formar och pressar till fönsterkittet.

Hålet för dörrarna är i minsta laget, då det inte var planerat att använda dessa dubbeldörrar som sovrumsdörr, någon dörrkarm får inte plats. Samma typ av träskivor som användes till fönstersmygar skruvas upp i dörrhålet.
Gångjärn fälls in och fästs både i dörrar och i dörrsmygen. Sen är det bara att hänga upp dörrarna och göra de sista justeringarna så att de passar mot varandra. Den ena har grundmålats medan den andra sätts på plats helt omålad.

De pryder sin plats. Är lite kul att veta att dessa dörrar en gång för länge sedan fungerat som ytterdörrar här i huset.

Dörrhandtag med gammalt utseende gör att det ser riktigt ut.
Den omålade får ett lager grundfärg och sen målas båda. Ett pilljobb med alla fasta spröjs som skall målas.
Dörrarna på plats. Det fattas fortfarande ett lager färg och lite dekoration samt foder runt dörrhålet, men innan fodret kommer upp skall väggen göras klar.
 
När det ändå var igång med att göra i ordning runt sovrumsdörren så fortsatte det även med öppningen mellan kök och vardagsrum. 

Det salades på med 45x45 virke runt öppningen. För att få det i lod så var det en massa mindre passbitar av olika tjocklekar som fick passas in. Sen skruvas limträskivor upp för att få en snygg yta.

Passade även på att få i ordning golvskarven/översta trappsteget. Högg ut i gamla vägen för att få några infästningspunkter som sen skruvades fast med rejäla skruvar. 
Uppe på detta sattes tillsågade golvplank, samma som användes till vardagsrumsgolvet. I skarven mellan det gamla köksgolvet och det nya borrades hål, plugg och lim borgar för en stabil fastsättning.
Ett enkelt trappsteg byggdes. Skall så småningom göra en snyggare lösning, men detta får duga så länge. Även här skall det upp foder runt öppningen och det skall snyggas till inne på köksväggen med gips och foder.