Fasadmålning.

Denna sommars mycket regnande har gjort det svårt med att måla ytterfasaden. Några dagars uppehåll ger en möjlighet. Lite hederligt gammaldags barnarbete gör att måleriarbetet går snabbare. Efter några snabba instruktioner är alla igång.

Inte bara barnen som målar utan alla är med.

Det går förvånansvärt fort när alla hjälper till.

Nedan syns resultatet. En strykning med Falurödfärg. Hela fasaden målades på en helg. Dock är inte lockläkten uppsatt på dessa bilder.

Vad det gällde lockläkten så spikades en del på plats omålade och fick första färglagret på plats. Här är långsidans övre lockläkt och fasadbrädan mellan takstolarna på plats men omålade. 

Här är det målat en omgång.
Några av de långa locken spikades upp omålade och målades på plats.

Andra spikades upp färdigmålade. 

På de redan målade som spikades upp, syns spikskallen tydligt. När hela huset får sista strykningen med färg så kommer de inte att synas. 

Ytterligare att stort antal spik gick åt till lockläkten. Räknade ut hur många spikar det gått åt till att fästa hela ytterpanelen. Ni får gissa och lämna er gissning i gästboken.

 

Parallellt med fasadmålning målades fönsterfoder och knutbrädor. Den målningen skedde inne i ladan då det var lite längre torktid på den vita färgen.
 
Södra gaveln nästan klar. Den övre delen har inte fått lockläkt eller fönsterfoder.

Långsidan klar.
Norra gaveln klar bortsett från den övre delen.

När lockläkten är uppe på gavlarna skall allt få en sista omgång färg. Om det hinns med i höst beror på vädret.